Lidt om sygdom.

Denne blog blev jo oprindeligt lavet, fordi jeg ville beskrive hvordan man kan leve godt – selvom man har en kritisk sygdom. Egentligt gider jeg ikke at skrive om sygdom – vil meget hellere skrive om alt det dejlige der findes ude i livet, og det gør jeg så. Men…

Sidst jeg fik taget blodprøver i forbindelse med konsultation hos min hæmatolog (blodlæge), blev jeg mødt af røde tal (jeg tjekker altid mine laboratoriesvar på “sundhed.dk”) – nogle af de røde tal, vidste jeg betød at min sygdom var i udbrud – det passede så meget godt med at jeg ikke havde det så godt, og der har jeg været før. Men nogle andre tal gjorde at jeg udbad mig en tlf.samtale med hæmatologen – min anmodning forsvandt tilsyneladende i “sundhedsplatformen” ligesom bestillingerne på blodprøver havde gjort tidligere – og jeg gjorde så ikke mere ved det, for jeg ved jo hvor travlt der er på afdelingen.

I forbindelse med mit årlige tjek (jojo, det er jeg skam begyndt på, har en meget fornuftig huslæge) i vores lokale lægehus, har jeg fået taget nye blodprøver – og svarene på dem har gjort at jeg nærmest føler at jeg “læner mig op ad en depression). Alle der kender mig ved, at jeg ikke sådan er til at slå ud og tungsind ligger ikke til mig – men her skal I se hvad der slår mig ud lige nu.

Min blodsygdom (kalder jeg det, synes blodcancer er så voldsomt) betyder bla. at min risiko for blodproppper er temmeligt høj, har jo allerede haft en – det var ikke særligt festligt vil jeg lige sige, så det skal jeg ikke prøve igen. Vi lever sundt, jeg går ca. 4 km hver dag eller cykler 7km hvis vejret tillader – på grund af div. allegier er mælkevarer og brød ikke særligt forekommende i min menu – Johnny både spiser og drikker de ting – jeg finder andre muligheder.

De nye blodprøver viser så, at mine kolesteroltal er nærmest eksploderet – og det har slået mig ud – fordi så store tal for kolesterol betyder en voldsom forøgelse af min risiko for en blodprop. Så nu har jeg risikoen fra 2 sygdomme – det er godt nok farligt at leve.

Der findes heldigvis en facebookgruppe for folk med min sygdom, og der kan man spørge om andre feks. har skrevet om kolesterol – og det er der. Mange af os får medicin for at nedsætte kolesterolen ligesom førende læger anbefaler at vi tager medicinen – netop for at undgå blodpropper. Det er jo så godt nok, men stort set alle der tager/har taget den medicin har voldsommer bivirkninger og flere er stoppet igen.

Når jeg så ved, at jeg reagere meget kraftigt på medicin og altid skal have mindre doser end andre, så kan jeg godt frygte at jeg slet ikke kan tåle medicinen og hvad så??

Vanen tro har jeg naturligvis undersøgt alt om kolesterol på internettet (hvad skulle jeg dog gøre uden google), og den måde  man opfordrer folk til at leve på – motion og kost – det er jo lige netop det jeg gør, men når tallene så er mig imod, hvad i himlens navn skal man så gøre?

Nå, inden jeg “kaster mig i havet” så afventer jeg lige nærmere, jeg skal til min huslæge i næste uge, håber han er fuld af gode ideer og noget medicin jeg kan tåle.

I morgen tager vil til Døllefjelde-Musse marked, hygger os med noget familie, måske får vi købet noget som vi ikke har brug for – eller ikke vidste vi havde brug for – men helt sikkert får vi en dejlig dag, og dem samler jeg på.